2016-2017

A szakma sztárja

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara immár 10. alkalommal szervezte meg a Szakma Sztár Fesztivált, amelynek döntőjére április 24. és 26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor. A Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziumát, a gázhálózat-rendszerszerelő szakmában Varga Péter 11. E osztályos tanuló képviselte, aki felkészítő tanárával, Plájer Lajossal együtt örülhetett az országos második helyezésnek.

Plájer Lajostól megtudtuk: a rendkívül jó hangulatú megmérettetésen 41 szakma legjobb tanulói vettek részt. A központi fűtés- és gázhálózat-szerelők közül mindössze öten jutottak az országos döntőbe. A versenyzőknek több száz néző szurkolt a helyszínen, a diákokat és tanáraikat – az ország különböző középiskoláiból – buszokkal szállították a pavilonokba. A két nap során két különböző feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Az első alkalommal egy gázkazánt, majd egy átfolyós vízmelegítőt kellett felrakni egy L alakú szerelőfalra, végül egy gázóra-mérőállást kellett ugyanott kialakítani. A feladat utolsó lépéseként a három berendezést rendszerbe kellett kötni. Ezt mind az öt – döntőbe jutott- tanuló megoldotta. A második napi feladat azonban már kifogott a diákokon. Egy radiátort és egy padlófűtés-osztót – a felszerelést követően – össze kellett volna kötni a gázkazánnal, de erre a négy óra nem volt elég. A versenyzők kaptak még plusz 60 percet, de ekkor sem tudták befejezni. A harmadik nap az eredményhirdetésé volt. A vasvillás Varga Péter végül második helyezést ért el, mindössze 2 ponttal maradt le az első helyről. A helyezettnek járó díjat Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át. Ezt követően a verseny támogatói szakmánként értékes tárgyakkal díjazták a résztvevőket.

Az ezüstéremmel jutalmazott Varga Péter ennek az eredménynek köszönhetően mentesül a szakmunkásvizsga alól, és a bizonyítványába automatikusan jeles érdemjegy kerül. A szimpatikus végzős nagybátyja példáját követve választotta a központi fűtés- és gázhálózat-szerelő szakmát. Péter hangsúlyozta, az elméleti oktatásért hálás felkészítő tanárának, Plájer Lajosnak, a gyakorlati képzésért pedig az Egresits és Fiai Kft. vezetőinek tartozik köszönettel, ahol a gyakorlati idejét töltötte. Náluk fog dolgozni a jövőben, s azt tervezi, ha elegendő tapasztalatot szerez, néhány év múlva továbbképzi magát.

Módos Anikó

Nagy lelkesedéssel indultunk el a 2017-es „Charles Babbage” Országos AutoCAD és Inventor (számítógépes tervezés) Versenyen

Hat tanulónk nevezett. Változatos elődöntők után, végül is csak Simon Imre (13.B) jutott be az országos döntőbe. Imre; Inventor kategóriában indult, és nyolcadik helyezést ért el.

Korábbi években mindig volt legalább egy „dobogós” helyünk az országos CAD versenyeken. Az idén elért „gyengébb” eredmény egyik oka lehet, hogy minden versenyző ebben a tanévben kezdte tanulni azt az alkalmazást, amivel indult. Jellemző az is, hogy a hat versenyző közül három „kilencedikes” volt. Ha továbbra is lelkesen tanulják és gyakorolják a számítógépes tervezést, jövőre komolyabb eredmények várhatók. Felkészítő tanár: Kovácsvölgyi Gábor.

Angol-német nyelvi verseny

Immáron sokadik alkalommal vettünk részt az évente megrendezésre kerülő nyelvi megmérettetésen.

Iskolánkat 2017. február 4-én két  diák képviselte a Handler Nándor Szakképző Iskola által meghirdetett angol-német nyelvi versenyen.

A házi írásbeli elődöntő után ketten jutottak be a szóbeli döntőbe. Nekik a bemutatkozást és egy irányított beszélgetést követően egy prezentációt kellett a zsűrivel megismertetniük „Kedvenc üdülésem” vagy „Álomüdülés” témában.

Az alábbi tanulók vettek részt a versenyen:

a 9. A osztályból: Kopácsi Dániel   – aki 6. helyezést ért el és különdíjat kapott a   legeredetibb prezentációért

a 9. S osztályból:   Godawszky Zsófia –  aki 1. helyezést ért el

Tanulóinknak és az őket felkészítő pedagógusainknak- Nagyné Szabó Márta, Huszár Marianna– gratulálunk!

Comments are closed.