Vasvillás diák országos sikere

A szakma sztárja

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara immár 10. alkalommal szervezte meg a Szakma Sztár Fesztivált, amelynek döntőjére április 24. és 26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor. A Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziumát, a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakmában Varga Péter 11. E osztályos tanuló képviselte, aki felkészítő tanárával, Plájer Lajossal együtt örülhetett az országos második helyezésnek.

Plájer Lajostól megtudtuk: a rendkívül jó hangulatú megmérettetésen 41 szakma legjobb tanulói vettek részt. A központi fűtés- és gázhálózat rendszerszerelők közül mindössze öten jutottak az országos döntőbe. A versenyzőknek több száz néző szurkolt a helyszínen, a diákokat és tanáraikat – az ország különböző középiskoláiból – buszokkal szállították a pavilonokba. A két nap során két különböző feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Az első alkalommal gázhálózat rendszert kellett kiépíteni, amely egy gázmérő állást, egy átfolyós vízmelegítőt és egy kondenzációs gázkazánt tartalmazott. Ezt mind az öt – döntőbe jutott- tanuló megoldotta. A második napi feladat azonban már kifogott a diákokon. Ekkor a meglévő kondenzációs gázkazánhoz egy központifűtési rendszert kellett kiépíteni, amely egy osztó-gyűjtőről ellátott radiátort illetve padlófűtéskört tartalmazott. Azonban erre a feladatra a négy óra kevésnek bizonyult. A versenyzők kaptak még plusz 60 percet, de ekkor sem tudták befejezni. A harmadik nap az eredményhirdetésé volt. A vasvillás Varga Péter végül második helyezést ért el, mindössze 2 ponttal maradt le az első helyről. A helyezettnek járó díjat Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át. Ezt követően a verseny támogatói szakmánként értékes tárgyakkal díjazták a résztvevőket.

Az ezüstéremmel jutalmazott Varga Péter ennek az eredménynek köszönhetően mentesül a szakmunkásvizsga alól, és a bizonyítványába automatikusan jeles érdemjegy kerül. A szimpatikus végzős nagybátyja példáját követve választotta a központi fűtés- és gázhálózat-szerelő szakmát. Péter hangsúlyozta, az elméleti oktatásért hálás felkészítő tanárának, Plájer Lajosnak, a gyakorlati képzésért pedig az Egresits és Fiai Kft. vezetőinek tartozik köszönettel, ahol a gyakorlati idejét töltötte. Náluk fog dolgozni a jövőben, s azt tervezi, ha elegendő tapasztalatot szerez, néhány év múlva továbbképzi magát.

Módos Anikó

This entry was posted in Iskola hírei. Bookmark the permalink.

Comments are closed.