Szakmák Éjszakája 2017

 Soproni Szakképzési Centrum szervezésében a
Szakmák Éjszakája program
2017. április 21-én 1800-2200között
a Vasvillában

Banánzongora, LEGO-kobra, szuszogó flipper

A korábbi évhez hasonlóan idén is nagy érdeklődés kísérte a Szakmák éjszakája elnevezésű programot a VasVillában. Az aulában és számos szaktanteremben szaktanárok és jelenlegi diákok várták az érdeklődőket. 

Az autószerelők több, a járművek működési paramétereinek vizsgálatára alkalmas műszerrel, demonstrációs táblával mutatták szakmájuk összetettségét. A legtöbb fiatal érdeklődő mégis a szimulált kerékcserénél próbálta ki ügyességét – stopperórás időmérés és reflektorfény mellett – forgatták a keresztkulcsot. A szülők és gyerekeik a gáz- és központi-fűtés rendszerszerelő szakmát népszerűsítő – az iskolán belül csak egyszerűen csőszerelőknek nevezet – szakma asztalánál a diákok segítségével rézből készült sétabotot hajlíthattak, forraszthattak, és megtekinthették, működtették a műveletekhez alkalmazott célszerszámokat. Kiállításra került még egy kis fűtési hálózat is, minden elemében működőképes kivitelben, keringtetéstől a szabályozásig. A gépi forgácsolóknál egy számjegy-vezérlésű gépen (CNC) a rajzminták alapján kiválasztott figura után seprűnyélből sakkbábut esztergálhattak. Elindíthatták az előre programozott gépet, vitték magukkal az elkészült darabot, közben figyelhették a gép működését, jelzéseit. Az informatikusoknál banánok segítségével „zongorázhattak”. (A banánok nedvességtartalmukból kifolyólag vezetik az elektromosságot. Egy mikrokontroller segítségével mérhető a gyümölcs ellenállása, és egy adott határon felül a vezérlő segítségével jel küldhető a számítógép felé. A zeneszerkesztő program ezt a jelet feldolgozza. Minden banán külön hangot jelöl, a bemutatón 8 hang állt rendelkezésre.)

Az iskola aulájának padozatán különböző robotokkal játszhattak. Még a legkisebbek is – kicsit félve ugyan – de kipróbálták reflexeiket a LEGO kobránál. (Ezek a robotok egyébként mindenki számára elérhetőek, programozásuk egy rendkívül egyszerű felületen történik különböző blokkok „egymásra dobálásával”. A Lego robotok ízlés szerint építhetők meg.) A mechatronikusok pneumatika, hidraulika, elektrotechnika alkalmazását, a vezérlés különböző lehetőségeit bemutató táblái mellett a láthatatlan dobókocka, valamint a szuszogó flipper volt a leginkább lefoglalt játék. A fizikát bemutató és népszerűsítő „állomáson” izgalmas kísérleteket láthattak a résztvevők: zsemlemorzsa-szemcsék „táncával” egy acéllemez rezgésállapotait vizsgálták, később egy nagy kristálypohár falát dörzsölve sajátrezgéseket hoztak létre, melyek a víz felületén állóhullámokat generáltak. Végül a kísérleteket vezető szaktanár táblagépen kimutatta a hangrezgések mikrofonáramát és megmérte a hangerőt. Az informatika termekben is nagy volt a csődület: a látogatók kipróbálhatták az oktatás tárgyi eszközeit. A sokféle bemutatott programozási lehetőség közül talán természetes, hogy az ismertebb LEGO és ANDROID volt a legnépszerűbb.

A rendezvényen készült képek megtekinthetők galériánkban.

(Cikk: Módos Anikó)                                                        (Fotók: Horváth Miklós)

This entry was posted in Főoldal, Iskola hírei. Bookmark the permalink.

Comments are closed.